Wat is shiatsu

Shi atsu
  = vinger druk
Traditionele Japanse heelwijze gebaseerd op aanraking en de druk op punten van meridianen (energiebanen verbonden met organen).  De therapeut gebruikt hierbij als enig middel en instrument z’n eigen lichaam; duimen; handen; ellebogen; voeten.
Shiatsu staat voor:
  • preventie
  • ontspanning
  • soepelheid
  • dynamisme
  • goed gevoel
  • herstel zelfgenzend vermogen
 

NATUURLIJK HELEN

SHIATSU is een tak van de traditionele oosterse geneeskunde die ontstaan is uit spontane, natuurlijke, intuïtieve, handelingen van mensen. Nadat het Japan had bereikt krijgt het de naam Shiatsu (Shi-atsu of vinger-druk), waar het werd verfijnd tot wat het vandaag is. 
Shiatsu heeft oorspronkelijk een preventieve doel, Acupunctuur een curatief doel.
Van hun reizen brachten Bhoedistische monniken met het karakterschrift ook de traditionele geneeskunde mee. Deze bevatte heel wat kennis over gezonde voedingsgewoonten en massagetechnieken. Shiatsu is een hedendaagse toepassing van deze traditionele principes.
Het staat vast dat Shiatsu de werking van het zenuwstelsel en meridianen reguleert waardoor de algehele soepelheid toeneemt. Shiatsu kan recente en oude psychische problemen in beweging brengen waardoor de fysieke gevolgen verdwijnen en rust ontstaat door de herwonnen zelfherstellende kracht van het lichaam.
 

TRADITIONELE DIAGNOSE

Diagnose in Shiatsu is er op gericht om reeds aanwezige of komende problemen te herkennen.
De traditionele diagnose gebeurt voor mij vanuit 4 manieren samen met diverse aanvullende mogelijkheden.
mon-shin: een goede communicatie en een gericht luisteren naar de geschiedenis en levenswijze binnen de leefomgeving van de klant 
setu-shin: via aanraken en massage voelt de therapeut de kwaliteit van de oppervlakkige en onderliggende weefsels.
bun-shin : het ruiken naar lichaamsgeur, het luisteren naar klank van de stem en het kijken naar de ademhaling.
bo shin: de houding van het lichaam, de huidskleur in diverse lagen, de vorm en kleur van de tong  en vele andere symptomen,
 zoals rimpels, reliëf enz. 
 

NIET TRADITIONELE DIAGNOSE TECHNIEKEN 

Spiertestmethode: met een spier-test techniek en een gedachteloos bewustzijn antwoorden genereren op gestelde vragen. 
Geobiologie: via gekende frequenties van het lichaam en zijn stelsels, organen, meridianen, gemoedstoestanden ea., wordt de verhouding bepaald tussen de links- en rechtsdraaiende energie (theorie ven de gulden snede). Dit gebeurt met de Lecher antenne. Met deze techniek kunnen ook resonerende verlieszones op meridianen chakra’s  of andere plaatsen aangetoond worden. 
 
Wanneer geen aandacht besteed wordt aan al deze signalen kan ziekte ontstaan. 
Signalen weerspiegelen de kwetsbaarheid voor bepaalde ziektes, lang voor deze tot uiting komen.
Door een tijdige correctie en in balans brengen van onze unieke energiesystemen kan deze vaak voorkomen worden. 
 

PREVENTIE:

“bewustzijn” van het “zijn” is het allerbelangrijkste, samen met evenwichtige voedingsgewoonten, een diepe ademhaling en een regelmatige lichaamsbeweging, sociaal contact en evenwicht nastreven binnen alle relatievormen.
Beter voorkomen dan genezen,